Societatea Micologică din România organizează în fiecare an Săptămâna Micologică de la Iași, ce reprezintă o serie de activități desfășurate în cadrul Grădinii Botanice ”Anastasie Fătu” din Iași, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza”, dar și activități de teren desfășurate în diferite areale.

Săptămâna Micologică de la Iași va organizată în în intervalul 20 septembrie – 10 octombrie, perioada fiind anunțată anterior de către organizatori și va fi aleasă în funcție de condițiile climatice din anul respectiv.

1400_560_1
Activtățile se vor desfășura pe parcursul unei săptămâni, timp în care participanții vor avea ocazia să efectueze vizite de lucru în teren, în cadrul Grădinii Botanice, în habitate din proximitatea municipiului Iași, dar și în zone subcarpatice și monane din județele Bacău, Neamț și Suceava, pentru colectarea de material micologic.

În timpul acestor deplasări, participanții vor putea să-și însușească / aprofundeze cunoștiințele de micologie, tehnici de lucru în teren, precum și recunoașterea pe baza caracterelor macroscopice și ecologice a speciilor de ciuperci comestibile, toxice și otrăvitoare. Materialul micologic va fi transportat la Iași, unde va fi analizat prin tehnici biochimice / de microscopie în laboratoare specializate ale Facultății de Biologie și ale Grădinii Botanice, ale Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Societatea Micologică din România va avea ca invitați personalități din domeniul micologiei, recunoscuți pe plan internațional, care vor participa în cadrul manifestărilor.

În cadrul acestor activități vor fi organizate conferințe deschise participanților înregistrați, pe teme micologice (mico-diversitate, mico-toxicologie, ecologia ciupercilor), precum și o expoziție de ciuperci proaspete, comestibile, toxice și otrăvitoare, deschisă publicului larg, la Grădina Botanică. Vizitatorii vor avea ocazia de a primi explicații de specialitate și de a cunoaște aspecte referitoare la modalitățile de recunoaștere a ciupercilor comestibile sau otrăvitoare.

Scopul expoziției constă în promovarea cunoștințelor de micologie către publicul larg și de a crește gradul de conștientizare cu privire la riscurile pe care le presupune consumul de ciuperci otrăvitoare și confuziile care pot apărea în recunoașterea acestor specii.

Programul manifestărilor și de modalitățile de înscriere pentru participare la aceste evenimente vor fi anunțate de organizatori din timp.